Maïsoogst

Don Alejandro, ook wel bekend als Don Dago, de papa van de familie in Morazán waar ik bijna elk weekend naartoe ga, telt al 83 mooie lentes, maar is nog springlevend en een heel bedrijvige landbouwer. Op zijn land zaait hij jaarlijks maïs en bruine bonen om zijn familie te onderhouden.

Deze week was het tijd om de maïs te oogsten en binnen te halen. Dat is een hele karwei, want voor de Salvadoriaanse boeren is dat puur handenarbeid, en voor Don Dago is dat beulenwerk. Het land dat hij huurt om te bewerken ligt namelijk op een onmenselijk steile helling. Het is dus de maïs oogsten en naar boven sleuren, maar wel opgepast want tussen de uitgedroogde maïsstengels groeien zijn bruine-bonen-plantjes die nu in bloei staan.

Maar met veel toewijding zijn alle maïskolven thuis geraakt. Hun kleine huisje ligt letterlijk vol.

Een huis vol maïs

En nog meer maïs

Volgende week gaat hij samen met zijn bijna even oude broer de kolven van de droge bladeren ontdoen, zodat dan het ontgraanproces kan beginnen. En dan is er terug genoeg maïs om een jaar tortillas, platte maïskoeken, voor de hele familie.

Don Dago is uitgeput, maar heel tevreden en fier dat hij zo’n goeie oogst heeft, meer dan 2 volle netten meer dan vorig jaar!!!

~ door overfrijolesenanderebonen op oktober 17, 2010.

2 Reacties to “Maïsoogst”

  1. Een wonderlijke man die Don Dago. Je moet het maar doen na zo een leven!!
    xx

  2. Doe ze daar de groeten dat ik dolgraag zou komen helpen, maar het is een beetje te ver; jammer!

Plaats een reactie